Motor İçi Karbon Temizliği

MOTOR İÇİ KURUM KARBON TEMİZLİĞİ

İçten yanmalı dizel yakıtlar ve benzin kömüre benzer bir hidrokarbon bileşiği (HG) olan ve fosil bir oluşum ile meydana gelen ham petrolün işlenmesiyle elde edilmektedir. Kömürümsü yapısı nedeniyle hidrokarbon bileşiği de yanma odasında hava ile yandığı zaman yanma sürecinin bir sonucu olarak kurum oluşturmaktadır.

Kurum adı verilen bu karbon depozitler zamanla birikerek supap yüzeylerini, piston yüzeylerini, yanma odası çeper ve segmanlarının yüzeyini kaplamaktadır.

Kurum Birikmesinin Zararları Nelerdir?

Bu birikmeler sonucunda da motorun hava emme kapasitesinde azalma olmakta bu azalma ile birlikte motorun volümetrik verimi düşmektedir. Ayrıca silindir kompresyonlarda düşme, fazla yakıt tüketimi, bozuk rölanti, hızlanma gücünde azalma, soğuk hava koşullarında çalışmasının zor olması, motorun silkeleyerek çalışması gibi problemlerde yaratmaktadır.

Kurum Karbon Temizleme Nasıl Yapılır?

Carbonclean da denilen karbon temizlemenin en etkili ve en az maliyetli yolu carbonclean temizleme cihazıdır. Bu cihaz motorun üzerindeki hiçbir parçayı sökmeden motor çalışır haldeyken yakıt sistemini, yakıt hatlarını, enjektörleri, yanma odası ve supaplarda biriken kurumları temizlemektedir.

Carbonclean cihazının deposuna deterjan bazlı temizleyici kimyasallar konulur. Daha sonra cihazın deposuna benzin ya da dizel yakıt eklenir. Aracın  yakıt deposu ile yakıt sisteminin bağlantısı kesilir ve aracın yakıt sistemi temizleme cihazına adapte edilir. Kolay bir ifade ile temizleme cihazı aracın yakıt deposu haline getirilir. Temizleyici kimyasal içerik bitene kadar motor rölanti devirde çalıştırılır. Yaklaşık 30-45 dakika arası süren bu işlem sırasında gaz pedalına basılarak yerinden sökülen kurumun egzozdan dışarı atılması sağlanır. Bu kimyasallar yanıcı olmadığı için araca ve motora zarar vermemektedir.

Karbon Temizlemenin Faydaları

Kurum ya da karbon birikintileri benzin ya da dizelle çalışan tüm araç motorlarında oluşmaktadır bu nedenle oluşumu tamamen engellenemese de düzenli aralıklar ile yapılan temizlik ile motora ve araca vereceği zarar en asgari düzeye indirilebilmektedir. Ayrıca her 30.000 kilometrede bir bu temizliğin yapılması önerilmektedir.

  • Kurumdan kurtulan motor daha rahat nefes alabildiği için motor gücü artar.
  • Düzenli yapılan temizlik işlemiyle motorun ömrü uzar.
  • Egzoz gazının çevreye vereceği zarar en aza indirilir.
  • Yakıt tüketimi azalır.
  • Piston ve supapların çalışması kolaylaşır.