Partikül Katalizör Konvektörü DPF Temizliği

Konvektör, aracın egzoz çıkış borusuna bağlanan ve zararlı gaz emisyonunu azaltan çelik bir kutu şeklindeki motor elamanıdır.

DPF yani dizel partikül filtresi ise 2010 model ve üstü dizel araçlarda yanma sonucunda oluşan kurum ve is gibi istenmeyen maddeleri yani partikülleri gidermek veya azaltmak amacıyla egzoz sistemine ilave edilen bir filtre çeşididir.

Katalizör ise 2010 model altı dizel ve benzinli araçlarda bulunan bir filtredir. Katalizör kendi içinde bulunan kimyasallar ile motor çalışırken ortaya çıkan kirli gazları tepkime yoluyla zararsız hale getirir. Bu esnada çıkan zararlı gazları dışarı atmadan minimum seviyeye indirerek çevreyi korur.

Katalizör Temizliği

Yanma sırasında oluşan gazı kanunlar çerçevesinde minimalize ederken dizel ve benzinli araçlarda bu görevi katalitik konvektör üstlenmektedir. Katalizör ise bahsi geçen bu parçanın içerisinde yer alan Rodyum, Platin ve Palladyum maddelerinden oluşmuş karışımın ta kendisidir. Bu üç maddenin tepkimesine de katalizör denmektedir. Bu nedenle bu parça halk arasında katalizör adıyla anılmaya başlanmıştır.

Katalizör tıkanmış ya da donmuşsa, çatlamış veya kırılmışsa, içerisinde yer alan kimyasal maddeler etkilerini yitirmişse katalizör görevini yerine getirmez. Katalizör görevini yerine getirmediğinde de egzozdan kötü koku gelir, araç daha fazla yakıt tüketir ve motor performansı azalır. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için düzenli aralıklar ile katalizörü temizlemek gerekmektedir.

Motor ve egzoz soğukken yerinden sökülen katalizöre aşındırıcı bir kimyasal olan sodyum hidroksit diğer adıyla kostik uygulanır. 5 dakika kadar kimyasalın işlemini yapması beklendikten sonra katalizör tazyikli su ile temizlenir ve tekrar yerine takılır. Bu kimyasal içerisinde ki tıkanıklığı düzeltecektir.

DPF Temizliği

DPF yani dizel partikül filtresi zamanla dolup tıkanmaktadır. Tıkanmasıyla birlikte motor performansını düşürmekte, motor devrinin zamanında yerini almasını geciktirmekte ve zararlı gazlar ile çevreye zarar verilmesine neden olmaktadır. Düzenli aralıklar ile yapılacak bu temizlik ile aracın ömrü ve performansı arttırılırken çevreye verilecek olan zararda en aza indirilebilir.

Bu filtre üç yöntem ile temizlenmektedir.

1.Yöntem:Araç sahibi tarafından yapılabilen bu işlem ile yüksek ısıya ulaşan ve bu ısıda kalan filtre de içerisinde bulunan kurum yakılarak dışarı atılmaktadır.

2.Yöntem: Rejenasyon yaparak yani egzoz gazının sıcaklığı arttırılarak bu kurumların temizlenmesi yöntemidir.

  1. Yöntem:DPF araçtan sökülerek temizleme makinesi yardımı ile kurumlardan arındırılabilir.